menu

Veelgestelde vragen

1. Hoe kan ik me aanmelden voor een reis? 

Bij elke reis staat de knop aanmelden. Deze is gekoppeld aan de reis die je op dat moment bekijkt, zodat op je aanmeldingsformulier automatisch de reisgegevens verschijnen van de reis die je wilt boeken. Aanmelden kan ook via deze pagina (Reis boeken > Aanmelden). Zoek in deze index de reis op die je wilt boeken en klik op aanmelden. Maak om de boeking af te ronden meteen de aanbetaling in orde.
Lees ook vooraf even de tekst door op de pagina Reis boeken en stel je uiteraard even op de hoogte van de reisvoorwaarden.

Kort samengevat:
- Vul het aanmeldingsformulier volledig in en druk op verzenden.
- Maak tegelijkertijd de aanbetaling via iDeal over naar onze rekening. Handmatig betalen kan ook nog steeds. Maak dan de aanbetaling voor de reis over naar ons rekeningnummer: 3853.73.155, t.n.v. Avanta Reizen o.v.v. de reiscode. (De hoogte van de aanbetaling staat bij de reis vermeld en bedraagt in de regel € 150,-, € 250,- of € 500,-)


2. Krijg ik na boeking een acceptgiro toegestuurd?

Wij versturen géén acceptgiro's. Bij het boeken van een reis vragen we je, tegelijkertijd met het verzenden van je aanmeldingsformulier, de aanbetaling voor de reis naar ons over te maken (zie: Hoe kan ik me aanmelden voor een reis?). Zodra het aanmeldingsformulier én de aanbetaling bij ons binnen zijn, ontvang je een schriftelijke bevestiging van ons. Op deze bevestiging staat het te betalen restantbedrag en de datum voor welke dit bedrag overgemaakt dient te zijn.
Van de ontvangst van het restantbedrag sturen we trouwens géén bevestiging.


3. Waarin onderscheidt Avanta zich t.o.v. andere reisorganisaties?

Avanta onderscheidt zich op veel manieren van andere reisorganisaties. Avanta vraagt flexibiliteit van haar deelnemers, omdat bij ons veel zaken niet van tevoren vaststaan. We willen ons niet beperken door een strikt dag-tot-dag programma op te stellen. Zo kunnen we de reis aanpassen aan de omstandigheden ter plaatse en kunnen we ingaan op een uitnodiging van de 'locals'. Op onze kampeerreizen reizen we met minibusjes. Overnachten op campings is een uitzondering terwijl wildkamperen in de vrije natuur de regel is. Reken bij ons niet op luxe, maar wel op avontuur, veel zien en veel beleven! Op onze verre reizen overnachten we niet in luxe hotels ver weg van de lokale bevolking, maar geven we de voorkeur aan eenvoudige hotelletjes, zodat we van dichtbij kunnen zien hoe mensen werkelijk leven. Met onze manier van reizen kunnen we dicht bij de natuur staan en maken we veel beter kennis met de gewoonten en gebruiken ter plaatse.


4. Welke soorten reizen biedt Avanta aan?

Kampeerreizen
Onze Europese kampeerreizen zijn (tenzij anders aangegeven) wildkampeerreizen waarbij we flexibiliteit van onze deelnemers verwachten. We hebben wel elke dag een reisdoel, maar 's ochtends is het echt niet zeker waar we 's avonds ons kampement gaan opslaan. We zien, doen en beleven veel en genieten van de rust van de natuur i.p.v. de drukte van de camping. We hebben geen sanitaire voorzieningen en reken er dus niet op dat je vaak onder de douche zult staan. Maar we vinden altijd wel gelegenheid om ons te wassen en degenen die liever hun behoeften niet in de natuur doen hebben snel genoeg de handigheid gevonden om ergens een toilet te vinden. Kortom: echte avontuurlijke reizen!

Verre reizen
Ook onze verre reizen zijn niet echt standaard. Tijdens de meeste verre reizen overnachten we in eenvoudige (familie)hotelletjes, zodat je over het algemeen wel kunt douchen. Wij zijn meer een reizigers-organisatie dan een reisorganisatie. Dat wil zeggen dat veel dingen, die bij andere organisaties reeds lang van tevoren vaststaan, bij ons vaak ter plaatse door de reisleider geregeld worden en dat dit vaak gebeurt in overleg en in samenwerking met de deelnemers. Het voordeel hiervan is dat je een land meer zult ervaren en beter zult leren kennen, dan wanneer je een reis zou boeken waarbij alle overnachtingen en excursies van tevoren vaststaan. De manier van reizen die wij aanbieden geeft daarnaast ook veel vrijheid. Een spontane ontmoeting kan leiden tot een logeerpartij die vervolgens weer kan leiden tot een alternatief reisplan omdat de gastheer leuke dingen ter plaatse kent die in reisgidsen niet terug te vinden zijn. Ook reizen wij wereldwijd naar gebieden waar weinig of geen voorzieningen voor toeristen zijn, om de simpele reden dat ze er vrijwel nooit komen. Het kan dus best een keer voorkomen dat er niet een hotel wordt overnacht. Zo is de kans aanwezig dat we een keer bij de lokale bevolking de nacht doorbrengen.
Voor de verre reizen waarop we kamperen (bijv.: Alaska of Australië) geldt in principe hetzelfde als voor de kampeerreizen.


5. Welke leeftijdscategorieën zijn er?

We hebben onze reizen opgedeeld in drie leeftijdscategorieën. Wanneer je net buiten een bepaalde leeftijdscategorie valt, maar toch graag met een bepaalde reis mee wilt, neem dan even contact met ons op.

Jeugdreizen: 17 - 25 jaar
Jongerenreizen: 20 - 36 jaar
Plusreizen: 20 - 59 jaar


6. Moet ik bij een kampeerreis zelf een tent meenemen? Waar zorgt Avanta voor?

Avanta zorgt bij alle kampeerreizen voor de tenten. Op een kampeerreis dien je wel zelf je slaapmatje en slaapzak mee te nemen. Op onze kampeerreizen binnen Europa reizen we in principe altijd met eigen vervoer. We nemen dan zelf kooktoestellen, kookgerei en de maaltijden mee die we op onze kampeerplek bereiden. Bij kampeerreizen buiten ons continent wordt meestal in restaurants gegeten, of kopen we eten in eetstalletjes langs de weg. Maar soms schaffen we ter plaatse onze kookbenodigdheden aan, zodat we tijdens de reis zelf voor onze maaltijden kunnen zorgen.


7. Is bij een 'all in-reis' ook echt alles inbegrepen?

Met 'all in' bedoelen we dat de maaltijden, koffie, thee en melk bij de reissom zijn inbegrepen. Iedere avond wordt er met de meegenomen kookuitrusting en ingrediënten een voedzame warme maaltijd klaargemaakt. Ook het vervoer met onze bussen, brandstof en tol zijn in principe voor rekening van Avanta (m.u.v. de kosten voor binnenlandse veerpontjes - vnl. binnen Noorwegen), zodat je nauwelijks extra kosten zult hebben. De kosten die je op reis maakt zijn dus uitgaven van persoonlijke aard, zoals consumpties en souvenirs. Verder gaan we bij all in-reizen uit van wildkamperen. Zou er een keer op een camping worden gekampeerd of in een hostel geslapen, dan zijn die kosten voor rekening van de deelnemer.
Excursies zijn uiteraard niet verplicht en dus ook niet bij de reissom inbegrepen. Op deze manier kom je niet voor veel hogere uitgaven dan verwacht te staan en betaal je niet voor iets wat je niet krijgt. De kosten voor het aanvragen van een paspoort of een - in enkele gevallen - noodzakelijk visum zijn niet bij de reissom inbegrepen.


8. Waarom heeft Avanta geen dag-tot-dag programma's?

Wij willen graag op een flexibele manier reizen. Op onze verre reizen kom je vaak in niet-toeristische gebieden waardoor een exacte planning per dag niet te geven is. De bus blijkt zes uur later te vertrekken dan gepland (niet heel handig voor je verdere programma); je zult zomaar uitgenodigd worden voor de maaltijd en een overnachting bij locals; een grensovergang blijkt afgesloten te zijn, een weg blijkt door de natuur verwoest en nog steeds niet gerepareerd... Verder laten we op kampeerreizen soms ook onze route en activiteiten afhangen van de weersomstandigheden. Uiteraard gaat de reisleider met een reisschema op stap, maar meestal publiceren we dat niet om te voorkomen dat deelnemers zich daarop vastpinnen of op reis teleurgesteld zijn omdat de reis soms nu eenmaal anders loopt dan gepland. Wel vragen we de reisleider globaal zijn / haar reisplannen aan ons door te geven. We geven feed-back op het programma en plaatsen het op onze website. Doordat reisleiders zelf in grote mate hun reis mogen plannen, zijn zij ook erg enthousiast over hun reis. Avanta werkt dus niet met reisbegeleiders (die een door anderen samengesteld programma uitvoeren), maar met reisleiders.


9. Wat houdt het begrip 'bijkomende kosten' in en wat valt daaronder?

Het begrip 'bijkomende kosten' heeft betrekking op de geschatte kosten die de deelnemers tijdens onze verre reizen (de niet- all in-reizen) zullen maken. Dit betreft kosten als vervoer (tenzij anders weergegeven), brandstof, overnachtingen en maaltijden. Onder vragen 4 en 8 hebben we uitgelegd dat we niet met een dag-tot-dag programma werken. Zolang het niet nodig is boeken we hotels, restaurants, of openbaar vervoer niet vooraf. Het hangt dus van de keuzes van de reisleider en de groep af waaraan zij op reis hun geld uitgeven. In de praktijk blijkt de schatting en het werkelijk uitgegeven bedrag over het algemeen vrij goed overeen te komen. Elders op onze site onder 'Reisvoorwaarden '. vind je een uitgebreidere uitleg over de bijkomende kosten.


10. Wordt er veel gereden tijdens de reis?

Wanneer je veel wilt zien van een land of gebied, moet je natuurlijk niet een paar weken op dezelfde plaats verblijven. Er zal dus vrijwel elke dag gereden worden. Op reizen waarbij we gebruik maken van het openbaar vervoer is dat op zích al een belevenis. In de auto of minibus rijden betekent echter ook het landschap kunnen bekijken of uitrusten van zojuist gemaakte wandeling of andere activiteit. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om overdag steeds in de bus te zitten. We streven dan ook naar een goede mix tussen activiteiten en reizen. Vooral op onze (wild)kampeerreizen ben je het grootste gedeelte van de tijd buiten. Op zondagen wordt er niet gereisd.


11. Mag je wel overal wildkamperen?

In Oost-Europa en verschillende West-Europese landen is kamperen toegestaan, in de meeste overige landen wordt het gedoogd, míts de plek ongeschonden en vrij van rommel wordt achtergelaten.


12. Moet je flexibel ingesteld zijn als je met Avanta op reis wilt gaan?

Jazeker! 's Morgens weet je echt niet zeker waar je 's avonds zult gaan slapen. Zaken kunnen op reis wel eens anders lopen dan gepland. Grensovergangen kunnen gesloten zijn waardoor je om moet rijden, of visumprocedures kunnen recent gewijzigd zijn. Je kunt een leuke ontmoeting hebben met locals die je uitnodigen waardoor de planning moet worden omgegooid, etc. Houd je van avontuur en verrassingen dan is Avanta des te meer een aanrader!


13. Ben ik verplicht een reis- of annuleringsverzekering af te sluiten?

Het afsluiten van verzekeringen stellen we niet verplicht, maar we raden het wel sterk aan. Het annuleren van een reis kan een hoop geld kosten. En bij het voortijdig moeten afbreken van de reis kan een reisverzekering je flink wat kosten besparen. Wij moeten bij annulering hoge kosten doorberekenen en dan is het wel zo prettig als we deze kosten bij de verzekeringsmaatschappij kunnen neerleggen i.p.v. bij de deelnemer. Overigens ben je met een annuleringsverzekering niet alleen verzekerd wanneer je zelf niet op reis kunt, maar ook wanneer er iets gebeurt met familie in de eerste en tweede graad.


14. Zijn visumkosten bij de reissom inbegrepen?

Visum- (en paspoort)kosten zijn voor rekening van de deelnemer, tenzij anders bij de reis vermeld staat. We proberen het zoveel mogelijk bij de reizen aan te geven als er een visum voor nodig is, maar we zien het niet als nalatigheid van onze kant als we het een keer niet bij een reis vermeld hebben. Verder kunnen visumvereisten, -kosten en -procedures (zelfs wel/niet visumplicht) tussentijds wijzigen. Op dit soort zaken heeft Avanta uiteraard geen invloed. Bovenstaande geldt ook voor landen waarvoor een (nieuw) paspoort moet worden aangevraagd, omdat een identiteitskaart niet voldoet of omdat bijv. in- of uitreisstempels van Israël in het te bereizen land niet worden geaccepteerd.


15. Wat houdt het christelijk karakter van Avanta in? Hoe worden de zondagen doorgebracht?

Van deelnemers wordt verwacht er rekening mee te houden dat zij met een christelijke reisorganisatie op reis zijn. Daar horen o.a. bidden en danken voor het eten en bijbellezen bij. Maar ook respect voor elkaar en de medemens in het gebied dat bezocht wordt. Op zondagen proberen we een lokale kerkdienst bij te wonen, maar ook zelf minimaal een preek te luisteren of te lezen. We reizen niet - onnodig - op zondag, we bezoeken geen - toeristische - atracties en tijdens bijv. ski-vakanties gaan we niet de piste op. Maar we proberen er een mooie, ontspannen dag van te maken waarbij er voor de liefhebbers zeker de ruimte is om bijv. in de buurt een mooie wandeling te maken.