Reisleider

Ies Goedbloed

Kenmerken
The last frontier - onbeschrijflijk mooi!

Alaska is fenomenaal. Deze bestemming, die niet bepaald naast de deur ligt, spreekt tot de verbeelding. En terecht! Want die ongerepte, eindeloze wildernis en het ruige klimaat vormen de ideale voedingsbodem voor Avantuur met een hoofdletter.

In de wildernis van Alaska gedijen beren uitstekend. Rivieren vol zalm en bossen vol bessenstruiken – wat wil een beer nog meer?! En het blijft niet bij beren: wolven, muskusossen, kariboes, elanden, poolvossen en daarboven cirkelt de Amerikaanse adelaar. In het water spotten we zalmen, otters, zeehonden en verschillende soorten walvissen zoals de witte beluga.

Al die dieren leven in een – zeker voor ons Nederlanders!- oogverblindend mooi landschap. Ruige bergen met gletsjers, watervallen en bossen. Tussen de bergen uitgestrekte valleien met moerassen, rivieren en kristalheldere meren. Hoewel de afstanden enorm zijn, verveelt een autorit hier nooit. Het landschap verandert voortdurend, de met sneeuw bedekte bergen in de verte lonken en bovendien kan er ieder moment een beer of eland opduiken in de berm.
Uiteraard gaan we ook hiken. We kunnen hier de nodige kilometers maken op de vele wandeltrails die in Alaska voorhanden zijn.

Het is hier zo onbeschrijflijk ongerept en ruim. Dat kun je zien vanuit het vliegtuig, als er tenminste geen bewolking hangt. Je vliegt uren over land waar niet eens wegen doorheen lopen, laat staan dat er bebouwing is. Om hier te kunnen leven, moet je uit stevig hout gesneden zijn. In steden als Anchorage en Fairbanks ontmoet je dan ook immigranten van het stoere soort. Velen kwamen uit Rusland, want met de temperaturen die er ’s winters heersen, kan niet iedereen even goed overweg. (Wij zijn niet zo stoer en komen dus in één van de warmere maanden!)
Let maar eens op als je in een supermarkt bent: het assortiment is er met enorme verpakkingen op ingesteld dat mensen maar eens in de zoveel maanden boodschappen komen doen. Ook de auto’s zijn aangepast aan het land en het leven hier: groot, hoog op de wielen, met four wheel drive en bijna altijd met een flinke laadbak. Daar kun je je complete wintervoorraad in vervoeren, of je roedel sledehonden, of de rendieren die je zojuist geschoten hebt. Wel zo praktisch!

Een reis voor natuurliefhebbers bij uitstek. De onvoorstelbare ongereptheid van deze immense staat zal een onuitwisbare indruk op je achterlaten.

De bijkomende kosten zijn o.a. bedoeld voor maaltijden, excursies en evt. campingovernachtingen. De autohuur is (excl brandstof en afkoop ER) bij de reissom inbegrepen.

Voor de VS is een elektronisch visum nodig (ESTA / reistoestemming) dat vrij eenvoudig online is aan te vragen voor ongeveer 20 US dollar. (Ben je echter sinds 2011 in een land als Iran of Jemen geweest (of ná 2020 naar Cuba) dan heb je een gewoon visum nodig en is een ESTA niet mogelijk).

Lees hier een verslag van een eerdere Avantareis naar Alaska.

€2500,- Bijkomende kosten €550,-
Reiscode
24-ALK-216
Vertrek
26-08-2024
Reisduur
20 dagen
Bestemming
U.S.A.
Reisleider
Ies Goedbloed
Ik meld me aan!