Reisleider

Marien de Ruijter

Kenmerken
Rondreis op zonnig eiland - ¡Hola!

We gaan ieder jaar wel een paar keer naar Cuba en om de paar jaar ook in de kerstvakantie. Dit is dus je kans!

De sfeer van Cuba is niet in woorden te vangen. Iedereen weet dat er nergens ter wereld zoveel oldtimers rondrijden, dat je hier voor een goede sigaar aan het juiste adres bent en dat ook Raul Castro van geen wijken weet. De angst was dat door gewijzigd economisch beleid op Cuba scheepsladingen met gloednieuwe, moderne auto’s zouden aankomen en dat daarmee het beeld en de sfeer van Cuba voorgoed zouden veranderen. Tot op heden valt het – vanuit het oogpunt van de reiziger dan – alles mee.

Hoe dan ook, dit eiland is meer dan de auto’s die er rondrijden. Zo is daar La Habana (de hoofdstad Havana), onder het wakend oog van drie forten, met haar sfeervolle pleinen, muziek en vergane glorie. Niet alleen rijden hier Amerikaanse sleeën rond, ook paardenkarren en geïmporteerde stadsbussen uit bijvoorbeeld Nederland kleuren het straatbeeld. Op het platteland zijn het tabaksplantages, rode aarde en kenmerkende metershoge palmen die aan ons oog voorbijtrekken.

Tijdens een van onze korte of langere wandeltochten ontdekken we de natuur van dichtbij. Felgekleurde landslakken, tropische bloemen, vlinders, vogels en allerlei reptielen. Een aantal soorten komt nergens anders ter wereld voor. Trekvogels beschouwen Cuba als een aangenaam tussenstation. Waarom volg je hun voorbeeld niet en rust je hier ook een poosje uit?! De sfeer is in ieder geval ontspannen genoeg, de opgewekte bevolking lijkt niet te weten wat stress is.

We proberen de nodige contacten te leggen, onder andere doordat we regelmatig in paladars (huiskamerrestaurantjes) willen eten. Zo verdienen veel Cubanen een extraatje. We zitten in plastic tuinstoelen op de veranda van een krakkemikkig, maar vrolijk geverfd huisje. Op het menu staat kip met rijst en bonen. De familieleden van de kip op je bord scharrelen even verderop vrij rond, op de achtergrond schettert een radio en de keus aan drankjes is beperkt. Maar we zijn blij dat we niet in een van de resorts aan de kust hoeven te eten!

Die kust is overigens zeer de moeite waard, van steil en rotsachtig tot lieflijke zandstranden. Altijd met de schitterende blauwe zee op de achtergrond. Onder het wateroppervlak bevinden zich veel koraalriffen. Zet een snorkel op, loop de branding in, steek je hoofd onder water en zie de kleur- en soortrijke wereld, waar je boven water geen vermoeden van hebt, voor je open gaan!

Al jaren gunnen we de vrolijke Cubanen op hun zonnige eiland natuurlijk de vrijheid waar we zelf ook in mogen leven. Tegenstrijdig genoeg zijn we tegelijkertijd bang dat Cuba dan geen Cuba meer zal zijn. Nu is het in elk geval nog het grootste openluchtmuseum ter wereld, waar men nog niet grotendeels is opgenomen in de vaart der volkeren. Ga mee op reis en ervaar zelf wat Cuba (nog) nog zo’n ontzettend leuk land maakt!

We vliegen retour op Havana. Evt. vertrekken we vrijdag, laat in de avond.

Voor Cuba is een visum nodig, dat we waarschijnlijk voor vertrek aanvragen.

De bijkomende kosten zijn o.a. bedoeld voor maaltijden, vervoer (huurauto’s) en overnachtingen.

€1890,- Bijkomende kosten €550,-
Reiscode
20-VLC-355
Vertrek
19-12-2020
Reisduur
15 dagen
Bestemming
Cuba
Reisleider
Marien de Ruijter

Gegarandeerd vertrek

Volgeboekt