Reisleider

Martin Biersteker

Kenmerken
Pak je backpack, want dit is zo'n reis die een hoogtepunt wordt in je reizigersleven!

Tibet, het grootste bergplateau ter wereld, beslaat een vierde van het immens grote China. Maar het is geen goed idee om tegen de Tibetanen zeggen dat je denkt in China te zijn, want dat vinden ze diep beledigend. Hun land werd in 1959 door de Chinezen binnengevallen en geannexeerd. De Tibetanen zijn qua ras, geloof en cultuur een ander volk. Dat geldt trouwens ook voor de Oeigoeren, de Kazachen en andere minderheden in Xinjiang. Al deze onderdrukte volken zijn een blok aan het been van China, dat ze desondanks geen kans geeft om hun onafhankelijkheid terug te krijgen. Door middel van harde maatregelen wordt geprobeerd om ze in de Chinese mal te persen.

Tibet is een zeer imponerend gebied in de Himalaya, een gebergte dat tot de verbeelding spreekt. Niet alleen omdat hier de mount Everest ligt, maar ook omdat het een brongebied is van verschillende rivieren waar honderden miljoenen mensen van afhankelijk zijn. Diepblauwe meren waar de besneeuwde pieken van 8000’ers in liggen te spiegelen, en herders gehuld in dikke mantels, met verweerde wangen en lange haren hun yaks en ander vee komen drenken. Kloosters en de ruïnes daarvan, gebedsmuren en andere getuigen van de Lamaïstisch boeddhistische godsdienst liggen verspreid in de steppeachtige bergweiden en zorgen samen met de bijzondere lichtinval voor een enigszins mysterieuze sfeer.

Dat wordt dus flink stijgen. Je zult merken dat de lucht veel ijler wordt, dus we haasten ons liever niet. Vandaar dat het de bedoeling is om de trein te nemen over de hoogstgelegen spoorlijn ter wereld. We zien o.a. het Potala-paleis, gebouwd als winterverblijf voor de Dalai Lama. Natuurlijk bezoeken we dit paleis met duizend (!) kamers. In Lhasa vinden we verder de Jokhang-tempel, het religieuze centrum van Boeddhistische Tibetanen. En terwijl we over de bergpassen van dit hooggebergte reizen, krijgen we schitterende vergezichten voorgeschoteld van gletsjers, bergkammen en meren. Wellicht bezoeken we nog Shigatse, bekend om de vele monniken met hun rood-bruine pijen, die het plaatselijke klooster bevolken.

Hoe anders is het in het drukke stadje Kashgar in Xinjiang. Hier heerst een bedrijvigheid die aan het Midden-Oosten doet denken, we horen er Turks en andere talen. De stad ligt temidden van boomgaarden, waar talloze beekjes doorheen stromen. Hier gaan we wandelen en fietsen, goede manieren om in contact te komen met de bevolking.

In China kun je maanden reizen en iedere dag nieuwe dingen zien. Wij hebben slechts 20 dagen, maar dat is genoeg om vol indrukken weer naar Nederland af te dalen.

De bijkomende kosten zijn m.n. bedoeld voor maaltijden, vervoer, de retour-treinreis en overnachtingen.

Voor China is een visum nodig en voor Tibet een permit. Er is altijd een kleine kans dat China tijdelijk geen permits verstrekt voor Tibet. In dat geval passen we de reis aan.

€1650,- €1499,- * Bijkomende kosten €550,- * Bij boeking voor 01-04-2020
Reiscode
20-CTI-246
Vertrek
07-09-2020
Reisduur
20 dagen
Bestemming
China
Reisleider
Martin Biersteker
Ik meld me aan!