Reisleider

Marien de Ruijter

Kenmerken
Het Heilige Land en het Overjordaanse

Nog plaats voor één jongen. Israël en Jordanië liggen in een regio waar bijna de hele wereldbevolking een mening over heeft. Als érgens de verschillende wereldgodsdiensten samenkomen dan hier wel! Dat komt bijvoorbeeld al tot uiting wanneer we door de steegjes lopen van de souq in Jeruzalem. Hier, binnen de vierkante kilometer van de oude stad, vinden we de Joodse, de Christelijke en de Arabische wijk met in elke wijk een andere sfeer.

Gaan we vervolgens richting de Tempelberg, dan zien we de Joden bij de aangrenzende Westmuur (of Klaagmuur) hun gebeden opzeggen. Zij verwachten nog altijd de herbouw van de tempel en de komst van de Messias. Gaan we vervolgens de Tempelberg zelf op, dan betreden we terrein dat ook heilig is voor de moslims. Echt een kruitvat dus.

Religie is in Israël overal nadrukkelijk aanwezig. De sabbat begint met gezang uit de synagoges, een paar uur daarvoor worden nog snel de laatste boodschappen gehaald voor de sabbatsmaaltijd. Aan veel deurposten zit een mezoeza, die even werktuiglijk aangeraakt wordt bij het naar binnen gaan. Mannen dragen donkere kleding, vrouwen lange rokken en een soort hoofddoeken. Moslims wonen in aparte wijken of dorpen, die direct te herkennen zijn aan de minaret.

Deze reis door Israël wordt een mix van cultuur en natuur: Jeruzalem, Bethanië en de Negev-woestijn. Uiteraard moeten we ook even dobberen in de Dode Zee. Deze zoutzee ligt in een berggebied dat zo’n 400 meter onder zeeniveau ligt. Verder snorkelen we in de Rode Zee bij Eilat want, zoals veel mensen weten, de mooiste onderwaterpracht vind je in de Rode Zee.

In Jordanië gaan we bij Aqaba de zee in, waar het water zowel zomer als winter een prettige temperatuur heeft. We lopen door de smalle toegangskloof naar het beroemde Petra en bezoeken met jeeps de schitterende woestijn Wadi Rum. Kennis maken met bedoeïenen en de echte Arabische mentaliteit en gastvrijheid vormen hier een belangrijk en interessant onderdeel van de reis. Langs de King’s Highway is nog veel meer te zien!

We willen tijdens deze reis de zuidelijke helft van beide landen bezoeken, waar de temperaturen in deze tijd aangenamer zijn dan in het noorden. Een reis waarbij we door bergwoestijnen komen met prachtige vergezichten, we de burcht Massada beklimmen, heerlijk waden door het stromende water van de Wadi Mujib-kloof en wellicht nog de kruisvaardersburcht Al Kerak bezoeken.

Kortom, een geweldig leuke afwisselende reis! We bezoeken mooie natuur en Bijbelse hoogtepunten, gaan lekker wildkamperen, maken mooie wandelingen en maken kennis met de bevolking van beide landen.

De bijkomende kosten zijn bedoeld voor autohuurkosten, brandstof/tol, maaltijden, evt. overnachtingskosten en excursies.

Voor Jordanië is een visum nodig, dat we waarschijnlijk ter plaatse op de grens regelen.

€875,- €799,- * Bijkomende kosten €500,- * Bij boeking voor 01-12-2019
Reiscode
19-JOZ-351
Vertrek
23-12-2019
Reisduur
10 dagen
Bestemming
Israël Jordanië
Reisleider
Marien de Ruijter

Gegarandeerd vertrek

Ik meld me aan!