Reisleider

Jeanette Hakkenberg

Kenmerken
Het Heilige Land en het Overjordaanse

Nog (2) plaatsen. Israël en Jordanië liggen in een regio waar bijna de hele wereldbevolking een mening over heeft. Als érgens de verschillende wereldgodsdiensten samenkomen dan hier wel! Dat komt bijvoorbeeld al tot uiting wanneer we door de steegjes lopen van de souq in Jeruzalem. Hier, binnen de vierkante kilometer van de oude stad, vinden we de Joodse, de Christelijke en de Arabische wijk met in elke wijk een andere sfeer.

Gaan we vervolgens richting de Tempelberg, dan zien we de Joden bij de aangrenzende Westmuur (of Klaagmuur) hun gebeden opzeggen. Zij verwachten nog altijd de herbouw van de tempel en de komst van de Messias. Gaan we vervolgens de Tempelberg zelf op, dan betreden we terrein dat ook heilig is voor de moslims. Echt een kruitvat dus.

Religie is in Israël overal nadrukkelijk aanwezig. De sabbat begint met gezang uit de synagoges, een paar uur daarvoor worden nog snel de laatste boodschappen gehaald voor de sabbatsmaaltijd. Aan veel deurposten zit een mezoeza, die even werktuiglijk aangeraakt wordt bij het naar binnen gaan. Mannen dragen donkere kleding, vrouwen lange rokken en een soort hoofddoeken. Moslims wonen in aparte wijken of dorpen, die direct te herkennen zijn aan de minaret.

We komen tijdens deze reis op plaatsen waarvan je van jongs af aan hebt horen voorlezen. Het blijft bijzonder om in Israël de plaatsen te bezoeken waarvan de namen zo bekend zijn. De Olijfberg net buiten Jeruzalem, of rondlopen in Kapernaüm, uitkijken over het Meer van Galilea, pootje baden in de Jordaan… Bekende geschiedenissen gaan zo meer voor je leven.

Deze reis door Israël wordt een mix van cultuur en natuur: Jeruzalem, de Negev-woestijn en het Meer van Galilea. Uiteraard moeten we ook even dobberen in de Dode Zee. Deze zoutzee ligt in een berggebied dat zo’n 400 meter onder zeeniveau ligt. We gaan, als het qua planning lukt, ook naar Tel Dan en Banias, het natuurreservaat met natuurlijke bronnen in het noorden van het land bij de Golanhoogte. Verder snorkelen we in de Rode Zee bij Eilat want, zoals veel mensen weten, de mooiste onderwaterpracht vind je in de Rode Zee.

In Jordanië gaan we snorkelen in Aqaba, als dat er in de Israëlische buurstad Eilat nog niet van gekomen is. We lopen door de smalle toegangskloof naar het beroemde Petra en bezoeken met jeeps de schitterende woestijn Wadi Rum. Kennis maken met bedoeïenen en de echte Arabische mentaliteit en gastvrijheid vormen hier een belangrijk en interessant onderdeel van de reis. Langs de King’s Highway – van noord naar zuid – is nog veel meer te zien!

We komen door bergwoestijnen met prachtige vergezichten, waden heerlijk door het stromende water van de Wadi Mujib-kloof en wellicht bezoeken we nog de kruisvaardersburcht Al Kerak.

Kortom, een geweldig leuke afwisselende reis! We bezoeken mooie natuur en Bijbelse hoogtepunten, gaan lekker wildkamperen, maken mooie wandelingen en maken kennis met de bevolking van beide landen.

De bijkomende kosten zijn bedoeld voor autohuurkosten, brandstof/tol, maaltijden, evt. overnachtingskosten en excursies.

Voor Jordanië is een visum nodig, dat we waarschijnlijk ter plaatse op de grens regelen.

€1100,- €975,- * Bijkomende kosten €550,- * Bij boeking voor 01-04-2020
Reiscode
20-JIS-79
Vertrek
28-04-2020
Reisduur
11 dagen
Bestemming
Israël Jordanië
Reisleider
Jeanette Hakkenberg

Gegarandeerd vertrek

Ik meld me aan!