Reisleider

Jan Troost

Kenmerken
De Omo-vallei is een van de interessantste gebieden ter wereld voor reizigers die op de valreep nog iets willen zien dat binnenkort wellicht voorgoed verdwenen is...

Er zijn van die reizen in ons aanbod die alleen geschikt zijn voor échte reizigers. Mensen die hun comfort op de tweede plaats zetten teneinde echt bijzondere, unieke en haast onvoorstelbare dingen te zien. Dit is zo’n reis.

Ethiopië is van oudsher een christelijk land. Vanwege de geïsoleerde ligging heeft het vroege christendom zich in Ethiopië kunnen handhaven. De christenen leefden voornamelijk in het noordelijke bergmassief, waar volgens de overlevering ook de koningin van Sheba vandaan komt. Het land heeft nooit lang hoeven zwichten voor vreemde mogendheden, waardoor het heeft kunnen uitgroeien tot een land met een zeer karakteristieke cultuur. Of eigenlijk, culturen. Want de bevolking wordt gevormd door een bonte verzameling stammen, waarvan we er een aantal zullen gaan ontmoeten op deze reis.

In de tropische Omovallei in Zuid-Ethiopië leven diverse stammen die, hoewel ze dicht bij elkaar wonen, er totaal verschillende leefwijzen op na houden. Vooral die diversiteit maakt de Omovallei tot éen van de interessantste gebieden ter wereld voor reizigers die op de valreep nog iets hopen te zien van hoe het er ooit in een groot deel van onze planeet aan toe ging. Daarbij komt dat deze vallei vrij toegankelijk is en de bewoners toeristen niet alleen tolereren, maar ook wel enigszins verwelkomen. Dat laatste kan ook weer niet gezegd worden van alle stammen daar. Een deel van de Omo kunnen we daarom beter mijden. Er is onder meer een stam die niet zoveel opheeft met kleding en die nomadisch leeft. De kans bestaat dat we ook deze mensen zullen ontmoeten. Als we stoppen om kennis met ze te maken, dan zal je je mogelijk wat opgelaten voelen wanneer een naakte vrouw of man zich tegen je aanschurkt. Let wel op dat je ze niet van je afduwt, want dan gaat het gegarandeerd fout. Je slaat tenslotte ook de hand niet weg van iemand die je feliciteert. Kun je totaal geen begrip opbrengen voor andere culturen en gewoontes dan is dit een reis die je in ieder geval niet moet boeken.

Prachtige landschappen, meren, rivieren, nijlpaarden, krokodillen en een kleurrijke vogelwereld vormen allemaal ook onderdeel van je reis. Die begint overigens in het moderne Djibouti-stad, vanwaar we met de trein naar de Ethiopische hoofdstad reizen. Ook van Djibouti willen we nog wat zien, zoals de Ardoukoba-vulkaan waar prachtige wandelingen kunnen worden gemaakt en het Assalmeer, een zoutmeer dat in het diepste dal van het Afrikaanse continent ligt. Een heel andere sensatie gaan we beleven bij Ghoubbet el Kharrab, en ondertussen hopen we ook nog nomaden te zien die in de halfwoestijn rondtrekken met hun kuddes dromedarissen en geiten.

Bij thuiskomst heb je het idee dat je maanden op reis bent geweest, zoveel verschillende dingen zul je gezien hebben. Zoveel dingen waar je je van tevoren echt geen voorstelling kon maken. Heidense rituelen die op straat worden uitgevoerd, huizen behangen met lugubere amuletten, mensen met in onze ogen de vreemdste uitdossingen… Kortom, dit is een unieke reis, onder leiding van een van onze meest ervaren reisleiders.

De bijkomende kosten zijn o.a. bedoeld voor vervoer, maaltijden en overnachtingen.

Voor Ethiopië en Djibouti is een visum nodig.

€1649,- Bijkomende kosten €450,-
Reiscode
19-ETD-166
Vertrek
22-07-2019
Reisduur
12 dagen
Bestemming
Ethiopië
Reisleider
Jan Troost

Gegarandeerd vertrek

Volgeboekt