Reisleider

Jan de Voogd

Kenmerken
Abchawat?! Svanhoe? Als je op reis geen bekenden tegen wilt komen.

Een avontuurlijke reis waarop je echt back-to-the-basics gaat. We vliegen naar Georgië en gaan met huurauto’s op pad om de verre uithoeken van het land te verkennen. Soms laten we onze auto’s ook achter voor een meerdaagse trektocht. Met onze backpacks vol proviand en tentjes op onze rug trekken we de bergen in. We zuiveren water dat we uit bruisende rivieren halen en beginnen de dag rond het kampvuur met een bord voedzame havermout. De Georgische provincie Svanetië is ideaal terrein voor (meerdaagse en) avontuurlijke hikes. Hier vind je gletsjers, watervallen, oude wachttorens, het hoogstgelegen permanent bewoonde dorpje van Europa en hoogvlaktes met kristalheldere meren.

In Georgië zijn, door de opeenvolging van allerlei heersers die het land in de loop der eeuwen bezet hebben, veel overblijfselen uit verschillende culturen terug te vinden. Al in 337 na Christus werd het christendom hier de officiële godsdienst. De Hoge Kaukasus vormt de schitterende achtergrond voor wandelingen die ons door rustieke dorpjes voeren, waar we kennis maken met een haast vooroorlogse lifestyle.

Naast de rijkdom die de cultuur en natuur hier te bieden hebben, zijn de Georgiërs ook nog eens bijzonder gastvrij. Ze delen met plezier hun heerlijke, zelfverbouwde voedsel met ons en laten de zelfgebrouwen wijn daarbij rijkelijk vloeien.

Abchazië was in de vroege middeleeuwen een autonoom koninkrijk. Rond de 10e eeuw werd het land bij Georgië gevoegd en in de loop van de geschiedenis is het in handen gekomen van (de voorloper van) Rusland, waar het lange tijd onderdeel van geweest is. Ten tijde van de Sovjet Unie heeft Stalin (van afkomst een Georgiër) Abchazië als onafhankelijke republiek ondergebracht bij Georgië. Na het Georgisch-Abchazisch conflict in de jaren ’80 van de vorige eeuw ontstond bij de Abchazische inwoners van de republiek de wens om zich onafhankelijk te verklaren van Georgië; iets waar de Georgische inwoners van Abchazië fel op tegen waren. In 1993 werd Abchazië na een burgeroorlog onafhankelijk, de Georgische bewoners ontvluchtten het gebied en Rusland bracht zijn troepen in het land onder. In 2008 erkende Rusland als eerste land de onafhankelijkheid waarna nog enkele andere landen volgden. Het grootste deel van de wereldgemeenschap erkent echter de onafhankelijkheid van Abchazië niet.

Abchazië is een verrassend mooi ‘land’ met een mild subtropisch klimaat. Het bestaat grotendeels uit bergachtig gebied en je vindt er diepe valleien met prachtige meren. Mooie kiezelstranden langs de Zwarte Zeekust en middeleeuwse kloosters. Door het milde klimaat kan hier uitstekend wijn, thee, tabak en fruit worden verbouwd. Een prachtig gebied dat relatief veilig is, hoewel veel overheden – waaronder die van Nederland – afraden erheen te gaan omdat er in een niet erkend land geen consulaire bijstand kan worden verleend. Een beetje avontuurlijke Avantaganger laat zich hier echter niet door tegenhouden.

De garantie dat we ook daadwerkelijk Abchazië binnenkomen, kunnen we niet geven; het ligt er maar aan hoe de pet van de douanebeambte staat op het moment dat jij je meldt aan de grens. En mogen we niet naar binnen, dan kunnen we ons in Georgië ook prima vermaken.

Zorg dat je fit op reis gaat. Je hoeft echt geen topsporter te zijn, maar het wordt wel een actieve reis, dus dan is het wel fijn als je met een beetje conditie aan de start staat.

De bijkomende kosten zijn m.n. bedoeld voor vervoer, maaltijden en overnachtingen.
Anno 2020 is er voor Georgië geen visum meer vereist. Het visum voor Abchazië kost niet veel en regelen we waarschijnlijk vooraf.

Uiteraard is Avanta al eerder in Abchazië geweest. Lees hieronder hoe je als een echte man makkelijk de grens kunt oversteken 😉 :

http://avantareizen.blogspot.com/2017/05/abchazie-verslag-van-een-bijzondere.html

€1249,- €1095,- * Bijkomende kosten €400,- * Bij boeking voor 01-04-2020
Reiscode
20-GSA-172
Vertrek
30-07-2020
Reisduur
17 dagen
Bestemming
Georgië
Reisleider
Jan de Voogd

Gegarandeerd vertrek

Ik meld me aan!