Dit avantuur begint goed, met een bezoek aan Istanbul. Deze smeltkroes van culturen, van oost en west, van modern en traditioneel is een voorproefje van wat ons deze reis allemaal te wachten staat.
De volgende dag nemen we de trein richting Ankara – in 5 uur reizen we van de kust naar het binnenland. Vanaf Ankara reizen we met de Dogu Express naar Kars. Deze treinreis duurt 24 uur en gaat door de schitterende landschappen van Anatolië. Eindeloze berglandschappen en valleien wisselen elkaar af. Na iedere tunnel komt weer een ander prachtig uitzicht tevoorschijn. Uiteindelijk komen we aan in Kars, een leuke stad met gezellige straten en een kasteel. Een uurtje verderop vinden we de Ani ruïnes, sinds 2017 op de Werelderfgoedlijst. Ani was ooit de glorieuze hoofdstad van het Armeense rijk, maar is nu vervallen tot een mysterieuze spookstad.
Met de bus steken we de Turks-Georgische grens over en stappen uit in Batumi, een historische havenstad aan de Zwarte Zee. Hier begint onze rondreis door een mooi en gastvrij land op de grens tussen Azië en Europa.
In Georgië zijn, door de opeenvolging van allerlei heersers die het land in de loop der eeuwen bezet hebben, veel overblijfselen uit verschillende culturen terug te vinden. Al in 337 na Christus werd het christendom hier de officiële godsdienst. We zullen ook zeker een aantal van die kenmerkende oude kerken en kloosters, die je overal in het land tegenkomt, vanbinnen gaan bekijken. Dat kan bijvoorbeeld in het oude centrum van Tblisi, de hoofdstad. Vanaf de citadel heb je een mooi uitzicht op de rivier Mtkvari en de heuvels rondom.
De Hoge Kaukasus vormt de schitterende achtergrond voor road trips en wandelingen die ons door rustieke dorpjes voeren, waar we kennis maken met een vooroorlogse lifestyle. Niet zelden zorgt een kudde schapen op de weg voor enige vertraging. Koeien grazen op de berghellingen, de brug is van houten planken en langs de weg staan religieuze monumentjes. We rijden door valleien met bijzondere rotsformaties, watervallen en bossen.
Naast de rijkdom die de cultuur en natuur hier te bieden hebben, zijn de Georgiërs ook nog eens bijzonder gastvrij. Ze delen met plezier hun heerlijke, zelfverbouwde voedsel met ons en laten de zelfgebrouwen wijn daarbij rijkelijk vloeien. Op zomeravonden gaan Georgiërs graag de straat op, om te flaneren, op een bankje in het park naar mensen te kijken of een partijtje te schaken. Een ideaal moment om ons onder de locals te mengen en een praatje aan te knopen!
We vliegen heen naar Istanbul, terug (waarschijnlijk) vanuit Tblisi.
Naast de vliegtickets zijn de treintickets bij de reissom inbegrepen.
Terugkomst is evt. op 4 aug.
De bijkomende kosten zijn bedoeld voor vervoer, maaltijden en overnachtingen. De bedoeling is om in Turkije in eenvoudige hostels te overnachten en in Georgië vooral te wildkamperen.
Voor zowel Georgië als Turkije is geen visum meer vereist.