Kenmerken
Vliegreis naar Schotland en de Orkney-eilanden

Nog plaats voor (1) jongen. Schotland is ruig, woest, wild. Het ongetemde landschap met donkergroene bossen, uitgestrekte heide en rotsachtige kusten is het decor van deze Avantareis. De wind, die ongehinderd over de oceaan komt aangestormd, kan hier flink tekeer gaan. Regen en mist zijn geen onbekende verschijnselen. Maar wat voor weer het ook is, Schotland is hartveroverend mooi. Iedereen die houdt van de natuur, van een actieve reis, van kamperen in de no-nonsens Avantastijl, zal enorm gaan genieten.

Als je nog nooit in Schotland geweest bent, zal de schoonheid van het landschap je verrassen. De groene heuvels met overal riviertjes, meren en watervallen hebben grote aantrekkingskracht op wandelaars, natuurliefhebbers en kampeerders. De uitgestrekte heidevelden met schapenpaadjes, oude muurtjes en afbrokkelende ruïnes waren ooit het toneel van verhitte gevechten tussen rivaliserende clans. Om de een of andere reden hangt dat sfeertje van mythes en legenden nog in de lucht. We zullen minstens een kasteel of fort bezoeken om meer te weten te komen van de plaatselijke geschiedenis en de attributen uit een ver verleden met eigen ogen te zien.

Hoewel Schotland bezaaid is met kastelen en landhuizen was het zeker niet voor iedereen weggelegd om daarin te wonen. De keuterboertjes, mijnwerkers en wevers leefden vaak in bittere armoede. De lage stenen huisjes met rieten daken die je hier en daar ook ziet, getuigen daar nog van. De kloof tussen arm en rijk is in de 19e en 20e eeuw aanleiding geweest voor heel wat bloedige conflicten. Uiteindelijk vertrokken velen van de arme sloebers, al dan niet gedwongen door de landeigenaren, naar de Nieuwe Wereld.

Vanuit het noorden van Schotland maken we de oversteek naar de Orkney-eilandengroep, zo’n 200 eilanden waarvan ongeveer 10% bewoond is. Een gebied dat ondanks haar noordelijke ligging een vrij mild klimaat heeft vanwege de warme golfstroom. Het is er erg groen, maar bomen groeien er nauwelijks. Er zijn veel archeologische overblijfselen te vinden, waaronder de Ring of Brodgar (vergelijkbaar met Stonehenge). Maar vooral de kustlijnen zijn supermooi met indrukwekkende kliffen waar zeevogels broeden, schitterende baaien en alleen via het water bereikbare zandstrandjes.

Rondreizend bezoeken we eilanden, natuurgebieden, sfeervolle marktstadjes en vissersdorpen. We maken stevige, verfrissende wandelingen langs de kust, over hoogvlaktes en door valleien. We kunnen mountainbikes huren of met kayaks de zee opgaan. ‘s Avonds zoeken we een plek voor ons kamp en maken we ons avondeten klaar in de kampkeuken. En als je dan ‘s ochtends je tentje weer openritst en uitkijkt over het Schotse landschap, dan ben je blij dat je niet gekozen hebt voor een ligbedje op een of ander overvol strand!

We vliegen retour. Autohuur is inbegrepen (excl. brandstof en afkoop E.R.). De bijkomende kosten zijn daarnaast bedoeld voor maaltijden, evt. ferry en -overnachtingskosten.

€700,- €645,- * Bijkomende kosten €250,- * Bij boeking voor 01-04-2019
Reiscode
19-SCO-67
Vertrek
26-04-2019
Reisduur
9 dagen
Bestemming
Schotland
Reisleider
Ronald van der Giesen

Gegarandeerd vertrek

Ik meld me aan!