Daar sta je dan bij de bagageband... Tientallen tassen, koffers en backpacks maar die van jou zit er niet bij. Wat nu? Onze tips om te voorkomen dat je reis in mineur begint.

Het gebeurt echt vaker dan je denkt dat bagage van (een deel van) de groep ergens achterblijft en niet aankomt op de plaats van bestemming. Omdat je reis maar een beperkt aantal dagen duurt, zou het jammer zijn als je hierdoor veel reistijd verloren moet laten gaan. Dit kun je voorkomen door in je handbagage een pakketje met essentiƫle benodigdheden te stoppen.

Vraag jezelf af: wat zou ik het meest missen als mijn ruimbagage niet aankomt?

Denk om te beginnen aan absolute noodzakelijkheden als medicijnen en lenzenvloeistof* + doosje. Stop daarnaast het volgende in dit pakketje:
– ondergoed
– sokken
– t-shirt
– tandenborstel + tandpasta*
– douchegel* of een stuk zeep
– deodorant*

(* deze artikelen moeten bij je vloeistoffen zodat je ze bij de security controle apart kunt houden)

Je kunt natuurlijk alles lukraak in je handbagage gooien, maar het handigst is om deze dingen apart te verpakken en onderin je tas te stoppen. Zogenaamde ‘packing cubes’ of ‘bagage organizers’ zijn wat ons betreft onmisbaar om je bagage tijdens de reis overzichtelijk te houden. Een klein formaat packing cube is ideaal voor het pakketje met essentials.

Draag tijdens de vlucht de schoenen die je op reis het meest nodig verwacht te hebben, of die het lastigst te vervangen zijn (bijvoorbeeld ingelopen wandelschoenen). En het jack of vest dat je meeneemt.

Overige tips voor je handbagage:
Let op de genoemde afmetingen in de infobrief. Sommige low cost luchtvaartmaatschappijen maken onderscheid tussen een groot en een klein stuk handbagage. Een klein stuk mag altijd mee in de cabine, een groot stuk moet soms alsnog in het ruim en dan bestaat de kans dat het niet aankomt. Stop je essentials dus altijd in een klein stuk handbagage.

Het kan zijn dat in de infobrief een lager gewicht aan bagage genoemd wordt dan op de website van de luchtvaartmaatschappij. Houd je dan aan het gewicht dat in de infobrief staat: er moeten nog tenten mee die over de bagage van de deelnemers verdeeld worden.

Je reisdocumenten houd je altijd bij de hand. Stop ook het kopietje van je paspoort en verzekeringsgegevens in je handbagage. Maak een foto van je paspoortgegevens, verzekeringspolis en credit card en sla die op in je telefoon. App dit alles evt. ook nog naar je ouders bijvoorbeeld. Mocht al je bagage kwijtraken, dan kun je op die manier toch nog aan deze gegevens komen, en die zul je in zo’n geval juist hard nodig hebben.
Portemonnee, telefoon, camera, e-reader etc. zijn zaken die je het best in je handbagage kunt stoppen.
Als je een zakmes meeneemt: altijd in je ruimbagage, anders moet je het inleveren bij de security.
De vloeistoffen in je handbagage moet je bij de security apart houden voor controle. Let op de max. toegestane hoeveelheid en stop de flesjes in een plastic zakje met zip lock of een transparante toilettas.