Vorige week arriveerde er een groep Avantareizigers in Fairbanks, Alaska. Klaar voor een paar weken Avantuur op deze topbestemming. Of... toch niet?

Een reis naar een bestemming als Alaska maak je niet zomaar even. Het is een bijzondere bestemming, waar je een flinke reis voor moet maken en waar het in juni zowel kan vriezen als dooien. Dus je mikt waarschijnlijk niet de avond van tevoren nog wat spullen in een backpack. Nee, je bent al weken aan het nadenken over wat je mee gaat nemen. Welke jas, welke schoenen, is je slaapzak wel geschikt voor dat klimaat of ga je toch nog een nieuwe aanschaffen… En als je dan aankomt na uren en uren vliegen en je zorgvuldig ingepakte bagage blijkt nog ergens in Europa te liggen – dan begint je reis niet goed. Tenten, slaapzakken, kleding… het was allemaal niet aangekomen. Slechts één deelnemer kon zijn tas van de bagageband halen.

Met een pakketje toiletartikelen van de luchtvaartmaatschappij (foto 1) dan maar een Airbnb gezocht. Kamperen zat er even niet in. Maar Avantareizigers zijn flexibel en als je in Alaska bent, wil je de tijd die je daar hebt niet verprutsen met kniezen. Dus de draad van de reis werd opgepakt en op zondag bezocht de groep een openluchtkerkdienst van een plaatselijke christelijke gemeente. En zoals dat gaat in de VS, daar hoort een gezamenlijk koffiemoment bij.

(Foto 2: helpen bij het opzetten van de openluchtkerkdienst)

Het duurde niet lang of de gemeenteleden hoorden het verhaal van de achtergebleven bagage. Enkele uren later hadden vijftien mensen de groep voorzien van slaapmatjes, luchtbedden, slaapzakken, eten in overvloed (waaronder zelfgevangen zalm) en de sleutel van de kerk zodat ze daar konden overnachten (foto 3). Ze mochten de spullen de hele reis gebruiken en werden uitgenodigd om aan het einde van hun reis te komen lunchen.

Reisleider Harmen Veenbrink geeft aan dat hij en de groep zo verbaasd en verwonderd waren over de hulp en het vertrouwen die ze kregen, dat het eigenlijk beschamend was. “Door onze verbazing kwamen we erachter dat we dit zelf nooit zo zouden doen. Een eye-opener!”

Zo kreeg de slechte start van de reis een onverwachte wending, die de Avanturiers niet hadden willen missen en zeker niet snel zullen vergeten!

Tip: stop in je handbagage een noodpakketje voor dit soort gevallen, met daarin een set ondergoed, schoon shirt, een tandenborstel etc.
De kerk in Fairbanks, AL: https://christlutheranfairbanks.org/