Deelnemer Lennart Versluis reisde met Avanta naar het einde van de wereld, of Fin del Mundo - zoals dat heet op Vuurland. De groep bezocht het diepe zuiden van Argentinië en Chili. Vanaf hier is het nog maar 1000 kilometer naar Antarctica. Lennart deelt de hoogtepunten en foto's van deze prachtige reis.

Onze reis begon in de kleurrijke en bruisende hoofdstad Buenos Aires. Onderweg naar de zuidelijkste stad ter wereld – Ushuaia – reden wij door uitgestrekte pampa’s (de steppe in Patagonië) en zagen we grazende guanaco’s en wilde paarden, terwijl het landschap veranderde in bergen met meren en gletsjers. Bij Laguna Esmaralda ontmoetten we een nieuwsgierige bever. Het hoogtepunt was een vosje, dat ons bij vertrek uitzwaaide.

– Alle foto’s in dit verslag zijn gemaakt door Lennart Versluis en Jos Quaak –

In Ushuaia maakten we een vaartocht over het Beaglekanaal naar het beroemde vuurtorentje Les Eclaireurs, waar we zeeleeuwen en vogels zagen. Daarna kampeerden we op een prachtig plekje aan het einde van de Ruta 3, het zuidelijkste punt dat bereikbaar is met de auto.

Na een week Argentinië staken we de grens over naar Chili om een unieke koningspinguïnkolonie te zien. Op zondag bezochten we Punta Arenas en – zoals bij Avanta gebruikelijk – woonden we een Spaanse kerkdienst bij, waarbij we na afloop liederen en psalmen zongen die zeer gewaardeerd werden door de Chileense medechristenen.

Onderweg van Punta Arenas naar Puerto Natales zagen we steeds meer van de hoge Andes-bergtoppen. In Torres Del Paine zetten we ons kamp op met uitzicht op de beroemde ’tanden’ van deze bergen. We ontdekten sporen van de poema in een opgedroogde rivierbedding. Na een nacht onder de sterrenhemel begonnen we aan een legendarische wandeltocht van 24 kilometer, met uitdagende stijgingen en sterke winden. Het uitzicht op drie indrukwekkende spitsen en een helderblauw meer maakte alles de moeite waard. Wauw, wat was dit gaaf!

Na een intensieve dag hiken, hoefden wij de volgende dag niets te doen: een paard deed het zware werk voor ons. Met traditioneel geklede gidsen verkenden we een prachtige vallei en voelden we ons heuse Gauchos, de cowboys van Argentinië.

Na Torres del Paine keerden we terug naar Argentinië voor de indrukwekkende Perito Moreno-gletsjer. Met een breedte van 5 kilometer, een hoogte van 60 meter boven het water en nog 120 meter onder water, strekt deze imposante gletsjer zich uit zover het oog reikt. Doordat deze enorme ijsmassa twee meter per dag opschuift, breken er grote stukken ijs af. We zagen een groot stuk ijs met geweld afbreken. Vervolgens maakten we een avontuurlijke ijs-hike onder begeleiding van een gids. Als afsluiting proostten we op deze klimtocht met een glas whisky en gletsjer-ijs van honderden jaren oud.

Onze volgende bestemming was het stadje El Chaltén, dé outdoor hotspot van Argentinië, gelegen aan de voet van Monte Fitz Roy. Gedurende het weekend verkenden we dit stadje en maakten verschillende wandelingen, waaronder een trektocht naar een waterval. Een frisse duik in het ijskoude smeltwater van deze watervloed mocht niet ontbreken.
Op maandag stonden we vroeg op voor een uitdagende en schitterende wandeling naar een bergmeer aan de voet van de 3400 meter hoge Fitz Roy. Tijdens de route werden we vergezeld door Magelhaen spechten en verscheen er zelfs een regenboog in de groene vallei. Na al deze zware wandelingen genoten we van een heerlijke Argentijnse steak en mixed grill.

De laatste twee dagen van onze reis verruilden we de Andes voor de oostkust, waar een kolonie van zo’n 60.000 Magelhaenpinguïns te vinden was in Nationaal Park Monte León. Veel jongen keken nieuwsgierig naar al die camera’s. De kust met rotsen en zonnebadende zeeleeuwen vormde een prachtige afsluiting van Patagonië.
De volgende dag vlogen we terug naar Buenos Aires. Op onze laatste dag bezochten we het oude stadje Colonia Del Sacramento in Uruguay, op anderhalf uur varen van Buenos Aires. De tropische temperatuur was wel wat wennen. Door al die gekleurde bomen, bloemen en kolibries was het net een tropisch eiland. Een mooie afsluiter van deze prachtige reis!

Nog meer mooie beelden zie je in Lennarts’ video en de fotogalerij hieronder.