Arend

de Bakker

woonplaats Hendrik Ido Ambacht
bij avanta sinds 2009

Reizen is een bijzondere bezigheid. Maar tussen reizen en reizen zit een groot verschil. In ons tijdperk bestaan er immers geen echte afstanden meer. Dus ja, als je wilt, kun je overal komen. Een modern mens kan duizend kilometer afleggen met minder gevoel van bevrijding en pelgrimage dan een mens in 1900 na 10 kilometer al had. Voor mij heeft reizen dan ook de betekenis van het onderweg zijn om de dingen en gebeurtenissen in het leven in een breder perspectief te leren zien.

Reizen doet ook telkens weer opnieuw verbazen. Er valt zo duizelingwekkend veel te zien en te ervaren. Het gaat bij reizen dan ook niet om de afstand die je aflegt, maar om de manier waarop je reist. Voor mij gaat het bij reizen ook niet om consumeren en het comfortabel doorbrengen van de tijd, maar om een manier van leven waarbij je de wereld om je heen beter probeert te begrijpen. Reizen is daarmee een leerproces dat je tijdens je leven niet kan voltooien. Van reizen krijg ik dan ook nooit genoeg. Als je het welvarende (en tevens materialistisch en individualistisch georiĆ«nteerde) Nederland van tijd tot tijd achter je laat en je met een open geest het onbekende tegemoet treedt, dan verruimt dat je geest en je leert je eigen ‘wereldje’ te relativeren.

De meerwaarde van het reizen met een christelijke reisorganisatie:
Avanta is een christelijke reisorganisatie. Dat heeft voor mij meerwaarde. De wereld waarover wij reizen, is allereerst de schepping van God. In die schepping kun je telkens weer de grootheid van God zelf zien. Mensen die het bestaan van God ontkennen en de aanwezigheid van de natuur puur wetenschappelijk verklaren, heb ik nooit goed kunnen begrijpen. Je hebt natuurlijk je verstand waarmee je dingen kunt verklaren. Maar veel overweldigender is de Waarheid die in het hart ervaren wordt. Het is mooi als je dat op een reis ook met je reisgenoten kunt delen.
Favoriete reisherinnering:
Wellicht leuk om mijn interview met advocatie.nl te lezen: http://www.advocatie.nl/advocaat-reizen-op-avontuur-kazachstan
Beroep: advocaat
Hobby’s: lezen / filosofie / wandelen