"Doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg."

Cor

't Lam

woonplaats Hoornaar
bij avanta sinds 2009

Mijn naam is Cor ’t lam, ik ben 33 jaar en in het dagelijks leven ben ik project coordinator in de olie/gas/energie sector. Het reizen heeft bij mij van jongs af aan al in het bloed gezeten, vandaar ook dat ik na de middelbare school naar de zeevaartschool ben gegaan, om betaald de wereld rond te kunnen reizen. Tussen het varen door had ik altijd een behoorlijke tijd vrij. Omdat ik het zonde vond om thuis te blijven, gebruikte ik die vrije tijd om te gaan reizen.

Ik ben absoluut niet iemand om met een touringcar van hotel naar hotel te rijden, en dus al bij mijn allereerste groepsreis ben ik bij Avanta terecht gekomen en nooit meer weg gegaan. Wat mij erg aanspreekt aan Avanta is dat je niet naar een ver land gaat om de kenmerkende toeristische attracties te gaan bekijken vanuit een touringcar met airco en een luxe hotel om in te overnachten, maar juist om op een avontuurlijke wijze rond te trekken met huurauto, openbaar vervoer of zelfs te voet, en te (wild)kamperen in tentjes, te slapen in hostelletjes waar ze nooit westerlingen zien of te overnachten bij de lokale bevolking. Je duikt echt in een cultuur en komt op plaatsen waar de mensen helemaal niet gewend zijn aan toeristen, waardoor je een veel puurdere cultuur te zien en te beleven krijgt. Over het algemeen zijn de groepen bij Avanta ook niet zo groot vergeleken met andere organisaties, waardoor je als groep veel meer met elkaar betrokken bent. Zeker als je als hele groep ’s avonds rond een kampvuur met elkaar het avondeten klaar zit te maken. Tijdens het reizen probeer ik om voor voldoende afwisseling te zorgen voor de groep.

Van mezelf ben ik altijd meer een natuur- dan een cultuurliefhebber geweest, maar doordat ik intussen een behoorlijk aantal reizen heb gemaakt, heb ik geleerd dat de cultuur en natuur van een land vaak hand in hand gaan. Als je alleen voor de natuur of cultuur naar een land gaat, mis je letterlijk de helft. Het leuke van reizen leiden vind ik dan ook om beide kanten te kunnen laten zien, om een zo reëel mogelijk beeld van landen te krijgen. Daarnaast is het gewoon superleuk om met een groep enthousiaste mensen rond te trekken door allerlei bijzondere culturen.

De meerwaarde van het reizen met een christelijke organisatie:
Persoonlijk heb ik al vanaf mijn eerste reis voor Avanta gekozen, omdat het echt een christelijke reisorganisatie is. Als christenen zijn we tenslotte toch allemaal met elkaar verbonden doordat we één en dezelfde Vader hebben. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het ‘christelijke’ niet alleen bij de omschrijving is gezet om de ouders van deelnemers gerust te stellen, maar omdat het echt onderdeel is van de identiteit van Avanta. Tijdens de reizen wordt over het algemeen veel over dit onderwerp gesproken. Eén van de mooie kanten van de groepen vind ik dat de deelnemers vaak uit allerlei verschillende kerken en gemeenten komen, waar dan regelmatig hele mooie of interessante gesprekken uit voortkomen, waarbij ogen worden geopend en harten worden gelucht.

Favoriete reisherinnering:
Elke reis heeft een favoriete herinnering.

Beroep: projectcoördinator
Hobby’s: reizen, duiken, varen, actief buiten bezig zijn
Aantal bezochte landen: 54
Wishlist: Alaska, Noord en Oost-Canada, Oost-kust Verenigde Staten, Chili, Argentinië, Mongolië, Tibet, Vietnam, Filipijnen, binnenlanden van China, Tanzania, Malawi, en nog een heleboel landen meer.