“De wereld is een boek. En wie niet reist, leest slechts één pagina.” – St. Augustine

Jan

Troost

woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht
bij avanta sinds 1991

Reizen is net als het lezen van een goed boek. Het is onwijs spannend om er heerlijk op uit te trekken en vaak niet eens te weten waar je ’s avonds je matje neerlegt. En dan te weten dat elke reis je een stuk intelligenter maakt omdat je elke keer opnieuw nieuwe dingen ziet, hoort en ervaart. Daarom denk ik dat je moet reizen om de diepere lagen van jezelf te leren kennen. Je krijgt een bredere kijk op het leven in het algemeen, maar je gaat ook met een spiegel naar jezelf en jouw gebruiken en gewoonten kijken.

De meerwaarde van het reizen met een christelijke organisatie:
De dag openen met gebed en Bijbellezen. Het liefst passend bij het land waar je doorheen reist. Op de zondag zoeken we een plaatselijke kerk en ’s middags of ’s avonds luisteren we samen een preek. Gedenk de sabbatdag is niet alleen voor thuis, maar juist op reis hebben we de tijd om met elkaar na te denken over de belangrijkste reis: de reis naar de eeuwigheid. Een reis die we alleen met een geldig paspoort kunnen afleggen en daarom de nodige voorbereiding verdient.

Favoriete reisherinnering:
Reizend in een stoomtrein door het zuiden van China met een beroepsexecuteur naast je. ’s Avonds met een roetzwart gezicht weer uit de trein stappen en dan ‘maar liefst’ 80 km afgelegd hebben.

Beroep: adjunct-directeur vwo-bovenbouw en van origine aardrijkskundedocent
Hobby’s: reizen (organiseren), lezen
Aantal bezochte landen: 127
Wishlist: Spitsbergen, Wrangle Island, Kiribati en Tuvalu… Nieuw-Zeeland zou ik graag nog een keer bezoeken. M’n favoriete bestemmingen zijn IJsland, Antarctica, Alaska. Als geograaf gaat mijn hart daar helemaal van open staan. Verder is het natuurlijk fantastisch om primitieve stammen nog in hun leefomgeving te kunnen ontmoeten. Maar helaas worden die plekken schaars.