”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort”

Jorien

de Mooij

woonplaats Sveg (Zweden)
bij avanta sinds 2023

In de zomer van 2015 ging ik voor het eerst met een Avanta reis mee. Reizen deed ik al wel met familie en tijdens het organiseren van zomerkampen voor kinderen, maar vanaf die zomer is het hek van de dam! Ik heb het kamperen écht ontdekt met de busjesreizen van Avanta in Europa. Verder reisde ik opeens geregeld in landen die mijn collega’s moesten opzoeken op Google Maps. “Is het daar wel veilig, Jorien? Waarom ga je niet naar “normale” landen toe?” Ik ben van mening dat reizen vooroordelen tegengaat en je horizon verrijkt. Tijdens het reizen mag ik veel leren over andere mensen en zo leer ik gelijk over mezelf. Vaak zijn dit dingen die je niet leert op een middelbare school of universiteit. Ik reis soms ver weg, maar vind tegelijk dat je niet altijd per se zo ver weg hoeft te reizen om te voelen dat je een avontuur beleeft. Langere tochten in de natuur vind ik trouwens ook fantastisch: wandelen, skiën, kanoën, fietsen enzovoort. In 2021 fiets ik in 5 weken met een afgeladen fiets en fietskar naar Zweden en daar woon ik nog steeds. Ik verruil mijn plekje in Sveg graag voor andere oorden en ik vind het erg leuk om anderen mee op reis te nemen!

De meerwaarde van het reizen met een christelijke reisorganisatie: 
Ik vind het heel fijn om te merken dat je tijdens een Avanta reis automatisch als groep een gemene deler hebt. Binnen de groep hebben we allerlei verschillende achtergronden, maar tijdens de reis vallen de muren weg. Geregeld kun je met elkaar in mooie gesprekken raken over het geloof. Daarnaast vind ik het altijd weer bijzonder om tijdens een reis lokaal een kerk te bezoeken. Prachtig om te zien hoe het er daar aan toe gaat & mooi om bijvoorbeeld een lokale gemeente als groep in het Nederlands toe te zingen en zo te bemoedigen.
Favoriete reisherinnering: Mijn verjaardag vieren in de trein van Ürümqi naar Kashgar in China, waarbij de passagiers enthousiast de ballonnen die ik van mijn medereizigers had gekregen, overgooiden.
Beroep: Ik heb de PABO gedaan en in Nederland gewerkt als juf. Nu werk ik in Zweden op een förskola (kinderopvang/kleuterschool) en heb ik geregeld andere bijbaantjes tussendoor.
Hobby’s: (berg)wandelen, kamperen, vuurtjes stoken, zwemmen of ‘poedelen’ (zowel in het plaatselijke zwembad in Sveg als in bergmeren en gletsjerwater), langlaufen en natuurlijk reizen!
Aantal bezochte landen: >50
Wishlist: Libanon, Kirgizië, Tadzjikistan, Saoedi-Arabië, Bahrein, Israël, Tibet, Bangladesh, India, Nepal, Indonesië … Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik fan ben van het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Ik heb hier al veel gereisd, maar ik krijg er geen genoeg van! In de toekomst hoop ik ook de rest van Azië, Zuid-Amerika en Afrika te ontdekken … genoeg dromen en plannen!
Favoriete bestemming: Iran: hier heb ik twee keer mogen rondreizen en zou ik graag weer naartoe gaan, zodra de situatie het toelaat.
Quote: ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort” – “Soms moet je dingen doen die je eigenlijk niet durft, anders ben je geen mens, maar slechts een hoopje stof” – Astrid Lindgren in De gebroeders Leeuwenhart
https://landenverzamelaars.nl/reiziger/10175/jorien-de-mooij