Per 1 februari 2021 voert de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) per boeking een deelnemersbijdrage in van €5 per persoon. Dit bedrag moeten we als bij de SGR aangesloten reisorganisatie bij onze deelnemers in rekening brengen en afdragen aan de SGR.

SGR-heffing per 1 februari 2021

De reden voor het heffen van een consumentenbijdrage ligt in het toegenomen risico van het garantiefonds om alle reissommen te kunnen garanderen, nu en in de toekomst. Het SGR-fonds is ooit gevuld middels consumentenbijdragen die op een gegeven moment zijn afgeschaft toen er voldoende in kas was voor toekomstige verplichtingen. Hoewel de SGR een financieel gezond fonds is, is de onzekerheid die samenhangt met Covid-19 dusdanig groot dat er rekening mee wordt gehouden dat de komende tijd meerdere reisorganisaties failliet zullen gaan. Daarop anticiperend wordt het fonds nu dus weer aangevuld met deze verplichte consumentenbijdragen van 5 euro per persoon.

Als reiziger krijg je in geval van een faillissement gegarandeerd je betaalde reisgelden terug via de SGR (om dit hoe dan ook te garanderen heeft de Nederlandse overheid de SGR een lening verstrekt van 150 miljoen euro). De SGR-bijdrage is dus eigenlijk een goedkope verzekering waardoor je je niet druk hoeft te maken over een evt. faillissement van de bij de SGR aangesloten reisorganisatie. Tot slot: mocht de door jou geboekte reis onverhoopt niet kunnen doorgaan dan ben je volgens het SGR-reglement wel deze €5 kwijt omdat je betaalde reissom vanaf het moment van boeken door de SGR verzekerd was.

https://www.sgr.nl/accounts/vof-avanta/