Belarus, oftewel Wit-Rusland, is een bijzondere bestemming. Het is de laatste dictatuur in Europa en zeer dunbevolkt. De bevolking neemt zelfs af en een gemiddeld dorpje telt maar 89 inwoners. Wat kun je verwachten als je op reis gaat naar dit land? Deelneemster Nadine laat het je zien in deze blog.

Nadine:  ‘Eenmaal in Wit-Rusland reden wij meteen naar een supermarkt om wat boodschappen te doen. Hier verkochten ze ook verse gerechten die opgewarmd konden worden; onze eerste maaltijd in Wit-Rusland was een feit! Wat het precies was weten we nog steeds niet, maar het smaakte prima.

Duw- en graafwerk
Het vinden van ons eerste kampeerplekje bezorgde ons wat benauwde minuten… de grond was erg drassig en ons busje was daar niet helemaal voor gemaakt. Gelukkig stonden we met wat duw- en graafwerk even later weer op de weg. Precies op tijd om een prachtige zonsondergang te zien. Én we hadden een prachtige kampeerplaats mét toilet gevonden.

Bezienswaardigheden
In Wit-Rusland is genoeg te zien en te beleven. Wij hebben verschillende kastelen bezocht en gewandeld en gefietst door het Nationaal Park Belovezhskaya Pusheha (een oerbos). Ook zijn we naar het openluchtmuseum Stalin Line geweest en naar het Kathyn Memorial. Het was bevrijdingsdag toen wij er waren en dit was overal te zien vanwege alle vlaggen en veel bloemen. Er is sowieso heel veel te zien uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn toen hele dorpen verbrand. Hier is het indrukwekkende monument Kathyn Memorial voor gemaakt.

Specialiteit
Het was iedere dag even zoeken naar een restaurant want in de kleine dorpjes is niet zoveel te vinden. Een echte lokale specialiteit zijn de ‘aardappelpannenkoekjes’; een soort gehaktschnitzel. Rondom het vlees zit aardappel rösti met uien. Een vette hap, maar best lekker!

Minsk
De laatste dag in Minsk zijn we heerlijk uit eten geweest. Deze stad is een enorm verschil met de rest van het land. Buiten Minsk is het erg dunbevolkt en het lijkt wel of de hele bevolking in deze stad woont. En doordat er zoveel ruimte is in Wit-Rusland, is het zeer geschikt om te kamperen en iedere avond heerlijke kampvuurtjes te maken!’

Nadine maakte de reis in 2019, maar in 2020 komt deze bestemming weer terug. Houd ons aanbod in de gaten voor de data!