Deelnemer Linda beschrijft in deze blog alle hoogte - en dieptepunten ;-) van haar eerste Avantareis. Over slapen in lege schapenschuren, skydiven, raften, lange wandeltochten, oneindig veel natuurschoon en lieve locals.

Begin februari 2019 reisden we af naar Nieuw-Zeeland, letterlijk de andere kant van de wereld. Op Schiphol zag ik allemaal onbekende gezichten, spannend! Het was mijn eerste Avantareis. Toen wist ik nog niet dat deze zes weken mij veel meer zouden geven dan ik van tevoren had kunnen bedenken.

De reis van ruim 30 uur brak ons op. Daarom reden we na het ophalen van de huurauto’s door naar een hostel, om daar een goede nacht te maken. Een ervaren Avantareiziger zei: ‘Geniet er maar van, zo’n hostel gaan we nooit meer krijgen.’ Ik, een klein luxepaardje, schrok. Maar voordat we de wildernis introkken, aten we nog pizza en sliepen we in een heerlijk bed.

Inspanning
We maakten in deze weken een stuk of zes lange dagtochten, waaronder de Hooker Valley Track, de Tongariro Alpine Crossing en de Roys Peak Track in Wanaka. De bijna dagelijkse fysieke inspanning zorgde voor sterke benen, een goede nachtrust en een fit gevoel.
We genoten bija elke dag van de zonsopkomst en zonsondergang, zagen honderden zeehonden en de prachtigste vogels. Ratten, possums, de kou en de regen hielden ons  ’s nachts soms wakker.

We wasten onszelf en onze kleren in helderblauw stromend gletsjerwater en sliepen soms in natte slaapzakken, omdat alles natgeregend was. De auto’s dienden als kledingkast, voorraadhok, waslijn, slaapzaal, schoonheidssalon en kroeg.

We hebben geraft in Rotorua (met watervallen van 7m!). We reden naar het Abel Tasman National Park voor een lange hike en een dag zeekajakken. We hebben gesnorkeld en gedoken en de prachtigste vissen zwommen voor onze neus voorbij.

Gastvrije locals
We sliepen in lege schaapschuren, in het hoge gras, op campsites, langs de weg, aan meren en onder de sterrenhemel. Soms zetten we ons tentje op vanwege de insecten en wilde dieren, soms ook niet. De locals waren gastvrij en hielpen ons boven verwachting goed. Toen er een winderige en regenachtige nacht op komst was, bood een oude, eenzame man ons onderdak in zijn schuur. Hij vertelde ons over het leven en maakte de lekkerste koffie met verse koeienmelk voor ons.

Helikopter
We maakten een cruise door fjord Milford Sounds, zaten daar uren op de boot in de regen en genoten van de prachtige natuur, de hoge watervallen en de zeeleeuwen die sliepen op de rotsen. We vlogen met een helikopter boven Fox Glacier, maakten op deze gletsjer een hike van drie uur, aten letterlijk het ijs van de grond en vlogen met de helikopter weer terug. We vlogen in een klein vliegtuigje boven de zee in Kaikoura en zagen tientallen dolfijnen en walvissen.

Overprikkeld
We hebben geskydived in Taupo, wat voor spanning en extreem enthousiasme zorgde. We zwommen in natuurlijke warmwaterbronnen, wasten onze haren onder de warme watervallen en stonken dagen daarna nog steeds naar zwavel. We struinden door de grote steden Queenstown, Auckland en Wellington en waanden ons daar weer even in de gewone wereld, waar we compleet overprikkeld werden door de hoeveelheid mensen, de geluiden en het aanbod van luxe.

Rust
Naast deze mooie avonturen, waren er ook momenten van gemis en afzien. Deze momenten vielen achteraf in het niets bij de rest. De avonturen maakten we mee met een fantastische groep mensen.
Een week je haren niet wassen en een stinkende backpack? Ach, het is het ergste niet. Ons relativeringsvermogen groeide met de dag. Ook de fysieke en mentale weerbaarheid. Niets is fijner dan je vrij te voelen. Rust en dankbaarheid overheerst.

Dank aan onze fantastische reisleider William. Hij heeft zes weken lang op scherp gestaan en ons de meest mooie plekken laten zien.

NB: Niet tijdens elke Avantareis worden zoveel betaalde excursies en activiteiten gedaan. Tijdens deze reis is daar in goed overleg met alle deelnemers wel voor gekozen.