Het verhaal van de kinderen voor wie tijdens de Avantareizen gecollecteerd wordt.

Zijn het geen schatten, die meisjes hierboven? Ze worden samen met andere kinderen opgevangen in het dagopvangcentrum Nieuwe Hoop van Kom over en Help. Want wat je op deze foto niet kunt zien, is dat hun thuissituatie te wensen overlaat. Neem het levensverhaal van Marinela, het meisje rechts op de foto:

Acht jaar nog maar en al zoveel meegemaakt… Marinela uit Moldavië heeft een verstandelijke beperking en kampt met epilepsieaanvallen. Ook haar ouders hebben beiden een verstandelijke beperking en kunnen daardoor niet voor het meisje zorgen. Tot ze drie jaar is leeft ze bij hen, maar de ouderlijke zorg liet veel te wensen over.

Prachtige donkere ogen waarin pretlichtjes glinsteren. Dat is Marinela nu. Tot grote vreugde van haar leerkrachten en begeleiders van het dagopvangcentrum. Dat heeft echter heel veel tijd gekost.

Uit huis geplaatst
Toen Marinela drie jaar was, werd ze door de overheid uit huis geplaatst. Vier jaar lang woonde ze in diverse kindertehuizen. Daarna had het coronavirus de wereld in z’n greep. Marinela mocht hierdoor weer bij haar ouders wonen, op voorwaarde dat de buren erop toe zouden zien dat het meisje goed werd verzorgd. Ze kon in die tijd naar school. Maar ze kwam slechts twee dagen in de week, de andere dagen zat ze veel alleen thuis, vaak zonder eten. De leerkrachten kregen dit in de gaten en namen contact op met het dagopvangcentrum met de vraag of Marinela daar terecht kon.

Verwaarloosd
Het verwaarloosde meisje had zes maanden nodig om te wennen. Medewerker Doina Chirica: “Hard voedsel kon ze niet eten en ze wist niet wat vlees was. Ook reageerde ze niet op haar naam. Richting de andere kinderen stelde Marinela zich gereserveerd op. Spelen, kleuren en vriendjes maken, ze wist niet hoe het moest…”

Prachtige glimlach
Hoe anders is het nu! Dankzij de liefde en aandacht die het meisje in het dagopvangcentrum krijgt, stelt ze zich meer en meer open voor de leerkrachten en kinderen om haar heen. Marinela leert stukje bij beetje letters en cijfers, hoe moeilijk ook. “Van haar leerkrachten horen we dat Marinela groeit. Ze vindt het heerlijk om naar het dagopvangcentrum te komen, haar vriendjes en vriendinnetjes te ontmoeten en samen te spelen. De liedjes met gebaren toveren een prachtige glimlach op haar lieve gezichtje. Daar genieten we allemaal van!”

We vinden het mooi en zien het als een invulling van onze christelijke identiteit dat er tijdens onze reizen gecollecteerd wordt voor een goed doel. Sinds een aantal jaren is dat voor Kom over en Help en dan met name hun projecten voor kinderen met een beperking in Oost-Europa. Kinderen waar vaak nauwelijks naar omgekeken wordt en die niet voor zichzelf op kunnen komen. Zij kunnen nu naar de opvang en in de zomervakantie zelfs op zomerkamp (foto 2). Kom over en Help doet ongelooflijk mooi en levensveranderend werk en geeft deze kinderen, waaronder Marinela, een menswaardig bestaan. Draag jij tijdens je reis ook een steentje bij?

Zie hier voor een eerder bericht over het collectedoel. Pasha wordt ook nog steeds opgevangen in het centrum en het gaat goed met haar!