In het hart van Centraal Azië ligt Kirgizië. Was dit lange tijd één van de meest onbekende landen van Azië, een vergeten uithoek van de Sovjet Unie, het kan nu rekenen op een groeiende belangstelling van reizigers. De adembenemende landschappen met ruige bergen, kristalheldere meren en vruchtbare valleien vormen de perfecte achtergrond voor wandelingen, trektochten en kamperen.
De ongerepte natuur en gastvrijheid van de bevolking maken Kirgizië tot een prachtige bestemming. Er is slechts een handvol wegen waardoor grote delen van het land moeilijk bereikbaar zijn. We reizen door het Tien Shan gebergte met pieken boven de 7000 meter. Tussen deze pieken vinden we gletsjers, diepe ravijnen, bergmeren en eindeloze vlaktes bevolkt door grote kuddes paarden. Uitgestrekte valleien waar niemand woont en de natuur vrij spel heeft. Kirgizië wordt niet voor niets het Zwitserland van Azië genoemd. Een prachtig en heel afwisselend landschap en een fantastisch land om te wandelen, maar het is er heel wat minder druk!
Naast haar natuurlijke pracht heeft Kirgizië op cultureel vlak ook veel te bieden. Zo drinken we thee in een plaatselijke yurt en ontmoeten nomaden die beter kunnen paardrijden dan lopen. De Kirgiezen staan bekend als hartelijke en gastvrije mensen, die hun gasten ontvangen met geurige thee, vers brood en traditionele muziek. Avanta heeft al vaak ervaren dat dat beeld klopt. Tijdens deze reis komen we ook bij Nederlanders die hier wonen en ons de beste off-the-beaten-track tips kunnen geven.
We verkennen het land met onze huurauto’s. Eenmaal onderweg gaan we vooral onze neus achterna. Kirigizië is niet echt een land waar je snel op uitgekeken raakt.
Eind september is het over het algemeen vrij zonnig weer in Kirgizië met weinig neerslag en aangename temperaturen; een geschikte tijd om het land te bezoeken.
Voor Kirgizië geldt sinds enkele jaren geen visumplicht meer.
De bijkomende kosten zijn bedoeld voor vervoer, maaltijden en overnachtingen.