Reisleider

Adrie Goedbloed

Kenmerken
Deze eilanden zijn natuurlijk niet zomaar één van de favoriete bestemmingen van het Avantateam.

Honderden kilometers uit de kust van Mauritanië ligt de eilandengroep Cabo Verde, of Kaapverdië. Deze tropische eilanden liggen zo’n 1000 km ten zuidwesten van de Canarische eilanden en zijn heel verschillend van elkaar. Als je boven de westelijke eilanden van Cabo Verde vliegt, denk je in eerste instantie dat het om een aantal zandbanken in de Atlantische Oceaan gaat, maar schijn bedriegt! Je zult er al snel achterkomen dat Kaapverdië veel meer is dan een strandbestemming voor zonaanbidders of een paradijs voor windsurfers.

Dat merk je als we de binnenlandse vluchten nemen richting de westelijk gelegen eilandjes zoals Fogo, of de ferry naar Santo Antao. Neem bijvoorbeeld Sao Filipe, de koloniale hoofdstad van het eilandje Fogo. Hoog op de kliffen gelegen boven het zwarte lavastrand en de ruige zee, waar ’s avonds kinderen voetballen. Mottige hondjes keffen je dapper toe vanaf een plat dak en na zonsondergang is het heerlijk vredig op de steile straatjes en pleintjes, die geplaveid zijn met oude kasseien. Alles ademt nog het tijdperk dat Portugal de kolonisator was van dit eiland.

Verder is op Fogo natuurlijk het beklimmen van de vulkaan Pico do Fogo een absolute must. Deze nog actieve vulkaan ligt op bijna 3000 meter hoogte en vormt het hoogste punt van de hele eilandengroep. Onderweg naar de vulkaan komen we langs boerendorpjes en kleine bananenplantages. We zien steeds beter de gevolgen van de recentste vulkaanuitbarsting van 1995, totdat we op een gegeven moment tussen de grillige, donkere lavavelden rijden. Nu drie uur klimmen, de vulkaan op!

Een ander pareltje van Cabo Verde is het eiland Santo Antao. Dit is een waar wandelparadijs. Bij aankomst valt direct op hoe groen dit eiland is. Tijdens één van de schitterende wandelingen die we hier willen maken zul je goed zien dat dit mede te danken is aan de zorgvuldig aangelegde irrigatiesystemen. Het water borrelt door goten langs de weg naar terrassen tegen de helling waar bonen, suikerriet en tomaten groeien. Het suikerriet wordt verstookt tot rum, zoals we zullen zien bij een van de rumstokerijtjes waar we langskomen. Sommige dorpjes liggen erg afgelegen, weggestopt in een ribeira, en zijn alleen te voet bereikbaar. Het gemekker van een geit is hier in de hele vallei te horen, zo stil is het.

De sfeer op deze eilanden is uniek. Afrika met een vleug Europa. Onbedorven, relaxed en puur. Natuurliefhebbers, wandelaars en rustzoekers zullen het allemaal naar hun zin hebben tijdens deze reis.

Overig:
– Het vervoer op de eilanden vindt plaats met aluguers: Toyota Hiace-busjes die zorgen voor een efficiënte en goedkope manier van rondreizen over de eilanden. De chauffeur wacht tot hij genoeg mensen heeft en op allerlei willekeurige plaatsen onderweg stappen mensen in en uit.
– Hoewel het tropische eilanden zijn, is het er zelden heet doordat het vaak waait van overzee. Daarnaast is Santo Antao bergachtig wat ook in de temperaturen scheelt.
– Het genoemde bedrag aan bijkomende kosten is behalve voor maaltijden, vervoer met aluguers en overnachtingen, bedoeld voor binnenlandse vluchten die we ter plaatse regelen.
– M.i.v. 2019 is het visum omgezet naar een registratieplicht vooraf, die vooraf online geregeld en betaald kan worden.

€999,- Bijkomende kosten €500,-
Reiscode
19-CV-284
Vertrek
11-10-2019
Reisduur
9 dagen
Bestemming
Kaapverdië
Reisleider
Adrie Goedbloed

Gegarandeerd vertrek

Volgeboekt