Reisleider

Ronnie Slabbekoorn

Kenmerken
Glinsterende fjorden, duizelingwekkende pieken en ongerepte natuur.

Noorwegen is altijd mooi. Maar misschien is deze regio wel het mooist. De zomer is over zijn hoogtepunt heen en de herfst kleurt het landschap. De nachten worden langer en frisser. Zeker in het noorden van Noorwegen, waar de Lofoten liggen, is voelbaar dat het koude seizoen voor de deur staat. Traditiegetrouw is dat de periode waarin de vissers van deze eilandengroep de zee op gaan om kabeljauw te vangen. Langs de kust staan rode vissershutjes met houten rekken, waaraan de vis gedroogd wordt. De eilanden zijn een goede uitvalsbasis voor een boottocht over de omliggende zee om zeevogels, zeehonden en walvissen te spotten. Op de eilanden zelf is ook genoeg te zien en te doen, zoals een wandeltocht door de bergen, langs een van de fjorden of een bezoek aan het Vikingmuseum.

We nemen de ferry naar Værøy, een eiland dat bij de Lofotenarchipel hoort. Het zou zomaar kunnen dat dit de mooiste plek is die je ooit gezien hebt. Het bestaat uit weinig meer dan een groene bergrug in de azuurblauwe zee, omrand met witte stranden. Vanaf een hooggelegen rotspunt heb je een fenomenaal uitzicht op de schoonheid die dat oplevert. De bevolking van Værøy, die bestaat uit nog geen 1000 mensen, leeft voornamelijk van de visserij. Ze wonen bijna allemaal in Sørland, de hoofdplaats van het eiland die aan een natuurlijke baai ligt, omringd door rotspieken. Het is er adembenemend mooi.

Terug op het vasteland rijden we langs de fjordenkust richting het zuiden. We kiezen hier niet voor de hoofdroute, maar nemen de oude hoofdweg. Regelmatig steken we met een pontje een fjord over. ’s Avonds zoeken we een plek voor ons kamp en het zal ongetwijfeld voorkomen dat we dat opslaan aan zo’n fjord. Als de avond valt zien we de donkere contouren van de bergen aan weerskanten van het water, de sterrenhemel erboven. En ’s morgens als we onze tentjes openritsen glinstert de zon op het kristalheldere water. Ultiem kampeergeluk!

De reissom is inclusief vliegtickets en autohuur, exclusief afkoop ER. De bijkomende kosten zijn bedoeld voor brandstof, tol, binnenlandse ferry’s, maaltijdkosten en evt. overnachtingskosten als wildkamperen een keer niet mogelijk is.

€1125,- Bijkomende kosten €250,-
Reiscode
24-LOS-229
Vertrek
09-09-2024
Reisduur
11 dagen
Bestemming
Noorwegen
Reisleider
Ronnie Slabbekoorn

Gegarandeerd vertrek

Volgeboekt