'The best is yet to come.'

Bart

Ottevanger

woonplaats Sliedrecht
bij avanta sinds 2015

‘Life begins at the end of your comfort zone’. Dit credo heeft mij aan het reizen gebracht. Reizen is dus leven en een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het kennismaken met mensen die er anders uitzien, andere gebruiken gewend zijn en op een andere manier tegen het leven aan kijken dan wij als Nederlanders doen, leert je je eigen leven in perspectief te plaatsen. Je kunt door veel te reizen leren relativeren, leren genieten, leren afzien en leren om met andere mensen om te gaan.

Het woord ‘genieten’ heeft in mijn reizen een belangrijke betekenis. Ik wil tijdens mijn reizen heel veel zien en ik houd er ook van om een heel land/gebied grondig uit te pluizen. Als je veel opties hebt, hoef je namelijk niet meer zo veel vast te leggen; dit houdt mijn reizen flexibel, maar zeker actief (en vermoeiend). De avonduren, waarin we de gezelligheid bij elkaar en de locals opzoeken, zijn me daarom even dierbaar als overdag. Het ‘afzien’ is ook iets waar ik van houd. Regen, nachten van een paar uur, flinke trek, lange busritten, wachten voor grenzen, onderonsjes met lokale autoriteiten, vermoeiende taxichauffeurs en zoektochten naar goede slaapplekken: het genieten zal achteraf des te groter zijn.

De meerwaarde van het reizen met een christelijke organisatie:
Het delen van geloofsovertuiging met christenen uit de groep en uit andere landen is een meerwaarde voor een reis. Daarbij vind ik dat wij als christenen extra beleefd om moeten gaan met mensen die hun eigen normen en waarden hebben. De grens zoeken we op, maar gaan we niet over (figuurlijk). Ook kun je vaak wat betekenen voor mensen in (rijke of) arme landen. Zo hebben we rond een kampvuur aan de oevers van een junglerivier op Madagascar met de inheemse jeugd de Franse Bijbel gelezen en zaten we in Costa Rica in de dorpskerk, die de avond ervoor nog diende als ons restaurant.

Favoriete reisherinnering:
Is het niet beter om hier juist niet direct een antwoord op te kunnen geven? De beste herinneringen kenmerken zich vaak wel doordat het bizarre natuurfenomenen of gebeurtenissen waren. Ok√©, jullie zijn benieuwd? Himalaya, Machu Picchu, Geysir, 9/11-museum, Rode Zee, Panama City, bultrugwalvis, zwerfkinderen een hotelkamer geven, niet weten waar je je tent precies neerzet en ‘s morgens je tent opendoen, rooftopbar, Kotor, surfen, …

Beroep: docent economie en bedrijfseconomie VO
Hobby’s: (beach)volleybal, (zaal)voetbal, fitness, kickboksen, surfen, avondjes met vrienden doorbrengen
Aantal bezochte landen: 31
Wishlist: Groenland, alle 50 staten van Amerika, Tadjikistan/Turkmenistan, Argentini√ę, Japan, Mozambique